Boşanma Sebeplerinden 5.Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma:

Kategori: Aile Hukuku | 0

Türk Medeni Kanunu’nda Düzenlenen Boşanma Sebepleri ve Genel Manada Uygulanması 3.Suç İşleme Ve Haysiyetsiz Hayat Sürme

Makalemizde 01.01.2002 tarihinde yürürlüğe giren ve halen uygulanan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenen boşanma sebeplerine ilişkin genel bilgilendirmeleri bulacaksınız. Ortalama okuma süresi 4-5 dakikadır. Keyifli okumalar…

İkinci Kitap – Birinci Kısım – İkinci Bölüm: Boşanma – Boşanma Sebepleri

Türk Hukukunda uygulanan evliliğin sona ermesi türlerinden Boşanmanın Sebepleri TMK. m. 161 ve md.166 arasında düzenlenmiştir. Bunlar; Zina(TMK m. 161), Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış(TMK m. 162), Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme(TMK m. 163), Terk(TMK m. 164), Akıl hastalığı(TMK m. 165) ve Evlilik birliğinin sarsılmasıdır(TMK m. 166).

Şimdi bunlara yakından bakalım.

5.Akıl Hastalığı (TMK m. 165)

(TMK m 165): – (Eşlerden biri akıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuyla tespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir) kanun maddesinden de çıkartabileceğimiz gibi eşlerden birinin diğeri açısından hayatı çekilmez duruma getirmesi ve hastalığının geçmeyecek olması durumunda akıl hastalığı sebebiyle boşanma davası açılabilecektir. Burda önemli olan nokta evlenirken zaten geçmeyecek bir hastalığı olan ve diğer eşin bu hastalığı bilmesi ve bile bile evlenmesi durumunda eşin buna dayanarak dava açamıyacaktır.

5.1 Yargıtay Kararları Işığında Akıl Hastalığı
Yargıtay 2.Hukuk Dairesi 2005/ 15908 Esas 2006/ 378 Karar Sayılı İlamında;

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm tazminat, nafaka, vekalet ücreti ve yargılama gideri yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

1-Akıl hastalığı nedeniyle boşamaya karar verilebilmesi için; akıl hastalığının ortak hayatı diğer eş için çekilmez hale getirmesi ve hastalığın geçmesine olanak bulunmadığının resmi sağlık kurulu raporuyla tesbit edilmesi şarttır. (TMK.m.165) Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin 963/1987 sayılı raporunda ise “rahatsızlığın…. tam düzelip düzelmeyeceğine uzun süreli tedavilerin sonucunda karar verilebileceği” belirtilmiştir. Bu rapor hüküm vermeye yeter nitelikte olmadığı halde boşanmaya karar verilmesi doğru değildir. Ancak boşanma hükmü temyiz edilmediğinden bu husus bozma nedeni yapılmamış, yanlışlığa işaret edilmekle yetinilmiştir.

2-Temyiz sebeplerine hasren yapılan incelemede; Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre yerinde bulunmayan bütün temyiz isteğinin reddiyle hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenlere yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna, iş bu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 26.01.2006 (Prş.)

5.2 Sonuç
Türk Medeni kanunun 165. Maddesinde boşanmanın özel hükümlerinden olan akıl hastalığı hakkında bilgilerde bulunduk. Okuyucumuzdan ricamız, her vakanın kendine has özellikleri olduğunu bilerek, daha detaylı bilgilendirmeler için bir avukata danışmasıdır. Okuduğunuz için teşekkürler..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir